La història del Club bàsquet Ripollet

El Club Bàsquet Ripollet, un dels clubs de bàsquet més antics de Catalunya i d’Espanya, es va fundar l’any 1931, jugant el primer partit contra la Penya Marta de Sabadell a la que va guanyar per 36 a 14. L’equip estava capitanejat per Manel Mogas i li feien costat Joaquim Altimira, Joan Creus, Antoni Teixell i Victori Segura.
El 1932 entrà a formar part de la Federació Catalana de Bàsquet on només hi havia inscrits 22 clubs. Inicià les seves actuacions oficials jugant a tercera categoria, però la temporada 1933-1934 ja va pujar a segona.
La temporada 1935-1936 tenia un equip sòlid i molt ben considerat, fins el punt de que la ciutat de Girona, que estrenava equip, sol•licités la seva participació pel partit de inauguració del camp.
Durant la Guerra Civil cessaren les competicions oficial preo van seguir jugant partits contra equips de pobles veïns i societats socio-culturals. Després de la confrontació nacional i degut a la manca de jugadors que encara estaven ocupats militarment, el club es va reforçar amb Josep Grau, un exjugador del Laietà, com entrenador i tres jugadors de Barcelona, García, Girona i Borràs, que la temporada 1939-1940 van contribuir en fer guanyar el campionat de Catalunya de segona categoria i pujar a primera.
La temporada 1948-1949 l’equip format per Antoni Ricart, Josep Gorina, Josep Mas, Frederic Raurell, Jaume Creus i Francesc Balaguer (Balega) va quedar segon de Primera Categoria B i va pujar a Primera Categoria A. Aquesta i les següents temporades van representar una de les millors èpoques del Club. El sènior A era capaç d’enfrontar-se amb molts equips espanyols o estrangers, sortint victoriós de les seves confrontacions amb equips francesos, de la sexta flota dels estats units i perdent, només, amb l’equip de Santiago de Xile, quan aquest país era una potencia mundial.
Posteriorment va anar disminuint la qualitat del primer equip que va baixar a tercera categoria en la que es va mantenir fins la temporada 1963-1964, en la que els germans Riera, que provenien de Aismalibar van fitxar pel Ripollet. Aquell curs el Ripollet va quedar Campió Provincial absolut de Tercera Categoria, lloc que li va donar dret a pujar a Segona.
Les temporades 1965-1966 i 1966-1967 el sènior A quedà camió absolut de Catalunya de Segona Categoria i promocionà per pujar a Primera Divisió, cosa que va estar a punt d’aconseguir en les dues ocasions.
La temporada 1969-1970 el Ripollet baixà a Tercera Categoria, però la següent, de la mà de Jaume Creus, queda campió d’Espanya de Tercera Categoria i recobrà novament la Segona Categoria on va restar fins a finals de la dècada en que va baixar novament a Tercera.
A finals dels anys setanta, principis del vuitanta es va constituir un equip dirigit per Joan Todoli que va quedar segon durant quatre temporades. L’última d’elles, la 1980-1981, degut a una reestructuració feta per la Federació Catalana de Basquetbol va pujar de categoria.
Seguidament, el primer equip del Club va passar per èpoques amb altibaixos i pujades i baixades de categoria. D’aquests anys destaquen les temporades 1986-1987 i 1993-1994, en que respectivament de la mà de Enric Piqué amb Joan Riera i Xavi Ballestar amb Jordi Martí van pujar Segona.

Altres esdeveniments posteriors es poden trobar en la web de la Federació Catalana http://www.basquetcatala.com